Kuru Çeçil Peyniri

Kuru çeçil peyniri toplum tarafından sevilen ve kahvaltılarda rastlanan bir peynir türüdür. Protein, kalsiyum ve B2 vitamini yönünden zengin bir besindir. Özellikle kuymak, mıhlama ve tost yapımında kullanılmaktadır.  Kuzey Doğu Anadolu yöresine ait bu ürün, kaynamış yarım yağlı sütten elde edilmektedir. Islak lifli Peynir çeşidi, bidonlara basılıp birkaç ay bekletilmesi ve kurutulması ile elde edilmektedir. Yağsız, hafif yapısı nedeniyle sindirimi kolaydır. Bol miktarda Kalsiyum, Mineral, Sodyum ve Vitaminler barındırır. 3 ay süzülme işlemi görmektedir. 

Kuru çeçil peyniri fiyatları her bütçeye uygun, geniş bir fiyat alternatifine sahiptir. Bu ürün yelpazesine sahip peynir türünde, marka karşılaştırılması göz önünde tutularak, uygun ve kaliteli seçimler yapılabilmektedir. Yöresel satış alanları, marketler, online siteler gibi süt ve süt ürünleri satılan alanlardan temin sağlanabilmektedir.

Firmalar, tüketicilerin farklı ihtiyaçlarını karşılamak için farklı ağırlıklarda ambalaj seçenekleri oluşturmaktadır. Çeçil Peynir paketleri 300 gram, 500 gram ve 1 kilogram şeklinde oluşmaktadır. İhtiyaçlar doğrultusunda çeşitli markaların farklı ağırlıklara sahip ürünleri tercih edilebilmektedir. Peynirlerin satış fiyatlarını oluşturan en önemli unsur olarak miktar ve markalar gösterilebilmektedir. Taze ve kuru civil peynir çeşitleri de fiyat konusunda farklılık gösterebilmektedir. Çeçil peynirinin kilogram fiyatı paketli, paketsiz, yağlı, yağsız, taze, kuru olmasına göre değişim göstermektedir.

Kuru Çeçil Peynir Nedir?

Çeçil veya civil peyniri olarak isimlendirilen bu peynir çeşidi Erzurum, Kars, Ardahan ve Iğdır yörelerinde üretilmektedir. Yağı alınmış sütten yapılmaktadır ve bir peynir çeşidi olarak bilinmektedir. Bazı yörelerde şeklinden ötürü saçak peynir, tel peynir, dil ve örgü peyniri olarak da adlandırılabilmektedir.

Kuru çeçil peyniri iplik şeklinde olan bir peynirdir. Az yağlı, yumuşak ve tuzlu bir yapısı bulunmaktadır. Kolay bir şekilde liflerine ayrılabilmesi ile bilinmektedir. Rengi kaşar peynirine benzemektedir. Beyaz bir tonda karşımıza çıkmaktadır. Küflendikten sonra da tüketimi sağlanmaktadır. Kolesterol oranı düşük olup trans yağ asidi içermeyen bu ürün, sağlıklı bir besin türüdür. 

Kuru çeçil peyniri nasıl yapılır, tel şekli nasıl verilir gibi sorular bu peynir türüne sorulmaktadır. Çeçil peynir, sterilize bir ev ortamında da üretimi gerçekleştirilebilecek bir peynir türüdür. Yapım aşamaları ise şu şekildedir;

  • Süt, termofilik kültür/yoğurt ve peynir mayası kullanılarak üretimi gerçekleştirilir
  • 30 dereceye gelmiş inek sütünün içerisine eklenen termofilik kültür ile 15 saat kadar sütün olgunlaşması sağlanmaktadır. 
  • Sonrasında sütün kaymağı alınmaktadır. 
  • Soğuk ortamda olgunlaşan süte peynir mayası eklenmektedir. 
  • Sonrasında 15 dakika pıhtının oluşması beklenmektedir. 
  • 45 dakika süt ocakta karıştırılarak teleme haline getirilmektedir. 
  • Kepçeye sarılan teleme, 60 derecede sabit bir ısı ile bir kaba alınarak yoğurulmaktadır.
  • Peynirin tel şeklinde olması için yoğurma işlemi sırasında peynir çekilmektedir. 
  • Tel tel olan peynir yaklaşık 2 saat bekletildikten sonrasında tuzlu salamuraya yatırılmaktadır.

 Kuru çeçil peynirinin tercihinde etkili olan faydaları ise şu şekildedir;

  • Sodyum bakımından zengindir.
  • Kemik erimesini önlemektedir.
  • Mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. 
  • Sindirim sistemine iyi gelmektedir.
  • Kronik bronşiti önlemektedir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Dişler için faydalıdır.

Kuru Çeçil Peyniri Besin Değerleri Nedir?

Birçok peynir türü ile karşılaştırıldığında tel peynirin kalori oranı diğerlerine göre daha azdır. Ancak peynir üretiminde kullanılan yağ oranı, markalarda değişim gösterebilmektedir. Yağ tüketmeyen bireylerin bu dengeye dikkat etmesi gerekmektedir. Çeçil peynirleri, tuz konusunda dikkat edilmesi gereken peynir türlerindendir. Fazla tuzlu gıda tüketemeyen tansiyon hastaları ve kalp rahatsızlıkları olan bireyler, bu besini tüketmesi tavsiye edilmemektedir.

Kuru çeçil peyniri besin değerleri, 100 gramında: 24 Gr protein, 25 Gr yağ, 1 Gr karbonhidrat olarak ölçülmektedir. Çeçil peyniri, protein açısından önemli bir kaynaktır. Spor ağırlıklı yaşam tarzı olan bireyler, kas durumu gelişimi için çeçil peyniri tüketebilmektedir.

Kuru Çeçil Peyniri Nasıl Muhafaza Edilir?

Tuzlu bir peynir çeşidi olan kuru çeçil peyniri nasıl saklanır soruları diğer az tuzlu peynirlere nazaran daha uzun süre dayanabilir şeklinde yanıtlanmaktadır. Peynirin, havası alınabilen bir kapta saklanması gerekmektedir. Havayla teması kesilen çeçil peynirinin, diğer peynir türleri ile temasının engellenmesi önerilmektedir. Çünkü çeçil peynirleri, yapı bakımından diğer peynirlerin tatları ve kokularına karışabilme eğilimindedir. 

Çeçil peynirleri satın alındıktan sonra buzdolabında, korunaklı bir alanda saklanması tavsiye edilmektedir. Daha az soğuk olan alanlarda muhafaza edilmesi önerilmektedir. Kurutulmuş bidon çeçil peyniri hava alması durumunda kurur, nem alması durumunda sararır ve koku yapmaya başlar. Bu da tat ve kaliteyi etkilediği için muhafaza konusunda dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kuru Çeçil Peyniri Nasıl Tüketilir?

Çeçil peyniri çiğ sütten yapılmaktadır. Bu sebeple alınırken pastörize edilip edilmediğinin araştırılması gerekmektedir. Peynir vasıtası ile bulaşan brusella, listeria gibi hastalıklardan korunmak için, tedarik edilen peynirlerin üretim yerinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Çeçil peyniri tat bakımından, hafif ekşi ve tuzlu bir formdadır. Alınırken çok ekşi, keskin, yakıcı, acı ve çok tuzlu olmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Salamura edilerek yapılan çeçil peynir, içerisinde fazladan tuz oranı oluşturmaktadır. Bu sebeple ilk kullanımda sıcak sudan geçirilmesi, yüksek tuz oranını azaltmak için önerilmektedir. 

Raf ömrü uzun olan bir peynir türüdür. Bozulma süresi uzundur. İçerisindeki tuz peynirin kendi tadını korumasını ve aylarca korunmasını sağlamaktadır. Çeçil peyniri, küflendikten sonra da tüketilebilen bir peynir türüdür. Küflü kısmın kesilip, peynir üzerinde küf kalmadıktan sonra tüketilmesi gerekmektedir. Kahvaltıda hazırlanan peynir tabaklarının içerisinde yer alan çeçil peyniri kek, künefe, börek, poğaça, mıhlama, makarna, yumurta, omlet ve pizza gibi günlük hayatta tüketimi fazla olan besinlerde kullanılmaktadır. 

Kuru Çeçil Peyniri Kaç Kaloridir?

Kuru çeçil peyniri kalori olarak incelendiğinde, diğer peynirlere oranla en iyi konuma sahiptir. 100 gram çeçil peyniri, 140 kcal kaloriye sahiptir. Az yağlı sütten yapılması bu anlamda önemlilik arz etmektedir.

Çeçil peynirinin kalori oranı düşüktür. İçerisinde yer alan yağın az olması, kalori oranı ile doğru orantılıdır. Bu anlamda markaların üretmiş olduğu çeçil peynir türlerinin içeriği, değişiklik gösterebilmektedir. Çünkü her peynir türü için besin değeri farklılık göstermektedir. Yapılış aşamasında kullanılan ürünler ve miktarları buna etki etmektedir. Kalori incelemesi yapılırken, ambalaj üzerinde yer alan değer tablosuna bakılabilmektedir.

Kuru çeçil peyniri çeşitleri kalori konusunda değişim gösterebilmektedir. Küflü, az yağlı ve yağsız olarak incelenen çeçil türleri bulunmaktadır. Kuru ve yaş çeçil olarak da geçen bu peynir türü, halk arasında farklı isimlerle de anılmaktadır.

  • Kuru (Yağsız) Çeçil Peyniri
  • Küflü (Göğermiş) Çeçil Peyniri
  • Yağlı Çeçil Peyniri

Şeklinde tüketici ile buluşmaktadır. Bu peynirlerden elde edilen peynir türleri de vardır. Göğermiş peynirden lor yapılarak satışı gerçekleştirilmektedir.

Kuru Çeçil Peynir Diyette Tüketilir mi?

Yüksek protein değerlerine sahip olan bu peyniri, diyette tüketenlerin tuz oranına dikkat etmesi gerekmektedir. Diyet planına göre çeçil peyniri tüketmek farklılık gösterebilmektedir. Uzman kişiler tarafından destek alınarak tüketimi gerçekleştirilmelidir. 

Düşük kaloriye sahip bu ürün, diyet konusunda tuzdan dolayı olumsuz durumda kalabilmektedir. Ancak yağsız ve salamura yapılmamış çeçil peynirler, sıcak suda bekletmek şartı ile içerisinde ki tuzdan arındırılabilmektedir. 

Sağlık açısından birçok önemli hastalıkların tedavisine katkı sağlayan süt ürünlerinden biridir. İçerdiği potasyum oranıyla kemik erimesinin önlenmesine kullanılmaktadır. 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR