Peynir

Tam Yağlı Olgunlaştırılmış Yöresel Kars Gravyer Peyniri

KG
₺599,90 KDV Dahil
1

Kars Gravyer Fiyatları?

Yapımı oldukça zahmetli olan ve üretilmesi gerek alanın belirli sağlaması gereken koşulları önemli olan bir peynirdir. Bu nedenle özü el emeği olan bu peynirin fabrikasyon üretimi de mevcuttur. Fabrikasyon üretim peynirlerin fiyatları daha düşükten başlamakla beraber; kullanılan ineklerin beslenme ve sağılma koşulları, üretim boyunca tamamen el emeği kullanılması, gerekli mayalama ve dinlendirme sürelerinin gerçekleştirilmesi, doğru iklim ve bölgenin kullanılması gibi faktörlere dikkat edildikçe kars gravyeri fiyat oranları artış göstermektedir. Kars gravyeri nereden alınır? Kars gravyeri yöresel çiftliklerden, köylerden, organik pazarlardan, organik ürün satışı yapan internet sitelerinden bulunabilir. Fabrikasyon üretimi kars gravyerinin marketlerde de satışı mevcuttur. 

Kars Gravyer Peyniri Nedir?

Gravyer peyniri İsviçre kökenli bir peynirdir. Adını da İsviçre’nin bir kasabası olan Gruyères’den alır. Gravyer peyniri, delikli bir peynirdir. Eğer delikler küçük ve sıksa peynirin kalitesiz olduğu anlaşılır. Bu peynirin içi parlak sarıyken kabuğu koyu sarı renktedir. 1878 ile 1918 yılları arasında gerçekleşen Osmanlı Rus savaşı döneminde, Kars Rusların idaresine geçmiştir. Bu dönemde Ruslar Kars’ı kendi kültürlerine göre yeniden inşa etmiş, kültürel ve ekonomik açıdan canlanması için de Avrupalıları buraya çekmeye çalışmışlardır. Bu amaç uğruna yatırım yapanlardan biri de Kars’ta Gravyerin babası olarak David Moser’dir. 

Özel davet üzerine bölgeye gelen David Moser, bölgeyi inceledikten sonra İsviçre ile benzer özellikler gösterdiğini fark eder ve Zavot adı verilen peynir üretim mandıralarını kurar. Bölgenin yüksek rakımı ve bitkisel çeşitliliği Gravyer peyniri üretimi için oldukça uygundur. Ruslar ve Avrupa’dan gelenler en iyi otlaklarda meralar kurar ve yaklaşık 50 zavot meydana gelir. Bunun sonucunda Kars, sadece tüm Rusya’nın değil aynı zamanda Avrupanın da peynir gereksinimlerini karşılamıştır. İşgal sona erince ise David Moser mandıralarını Alexander Kaiser adlı bir Alman’a satar ve Kars’tan ayrılır. Kaiser’in getirdiği yenilikle yine gravyere peynire benzeyen emmental peynir ve klasik gravyer peyniri arasında, Kars’a özgü Kars Gravyeri ortaya çıkar. Kars Gravyer peyniri ise, inek sütüyle yapılarak Türkiye’ye uyarlanır. 

Kars gravyerinin tadı nasıldır? Sarı renkli, sert kabuklu, gözenekli, az tuzlu bunların yanı sıra tatlımsı, fındıksı aromalara sahip bir peynirdir. Uzun olgunlaşma süreci nedeniyle keskin ve aromatik bir tadı vardır. 50 ila 70 santimetre çapında ve 10 ila 15 santimetre yüksekliğinde tekerlekler halinde üretilir. 1 kilogram Kars Gravyeri üretiminde 25 kilo süt kullanılmaktadır. Kars Gravyer Peyniri, ülkemizde Kars Kaşarı olarak bilinmektedir. Bu peynirin yapımı oldukça zahmetlidir ve yapımı uzun sürmektedir. Sütün uzun süre yoğurulup mayalandırılması ve dinlendirilmesi gerekmektedir. 

Kars Gravyer Peynirinin Özellikleri Nelerdir?

Türkiye’de inek sütüyle yapılan Kars Gravyer Peynirinin sütü için kullanılan inekler, bölgedeki yüksek rakımlı yaylalarda, son derece doğal bitkilerle otlanır ve burada sütleri sağılır. Sağılan sütler uzun süren bir mayalama ve dinlendirme döneminden sonra tüketim aşamasına gelir. Türkiye’de bilinen adıyla Kars eski kaşarı, sert bir peynir türüdür. Taze kaşar peynirlerinden farklı olarak öne çıkan yönü, bu peynirlerin birçok el emeği işlemden geçip mayalandırılıp dinlendirilmesidir. Ortalama bir Kars Gravyer Peynirinin yapım sürecinde 5 kişinin işbirliği içinde çalışması gerekmektedir. 

Kars gravyeri nasıl yapılır? Ortak çalışma sırasında peynirin durumunu kontrol etmek önemlidir. yüksek rakımlarda otlatılan büyükbaş hayvanlardan sağılan sütler 1 saat içinde mandıraya yetiştirilir. Altın alaşımlı bakır kazanlarda kaynatılır ve şirden mayası ile mayalanır. Pişirilen peynir özel araçlarla kesilir ve bulgur kadar küçük hale gelene kadar ufalanır. 60 derece sıcaklıktaki kazanlardan, dev tülbentlere alınıp süzülmek için kasnakta preslenir. 24 saat dinlendirilen dev peynir tekerleği 4 gün kadar havuzda bekletilir ve sıcak odaya alınır. Sıcağın yarattığı etkiyle peynir terler ve olgunlaşır, böylece yararlı bakteriler ortaya çıkar. Ahşap raflarda düzenli olarak ters düz edilir ve böylece zamanla içindeki delikler oluşur. 

Yapımının üstünden yıllar geçtikçe lezzet kazanan bir peynirdir. İçeriğinde bulunan besin değerleriyle diğer tüm peynirlerden daha zengin besin değerlerine sahiptir.
Bu yapımı zahmetli peynirin orijinal olup olmadığını anlamak için dış kabuğuna bakılabilir. Orijinal kars gravyerinin dış kabuğu ince, rengi sarı ve deliklerinin bir santimetre kadar derin olması gerekmektedir. Sık ve küçük delikleri olan Kars gravyeri ise orijinal değildir. Kars Gravyeri nasıl yenir, nerelerde kullanılır

  • Diğer peynir çeşitleri gibi kars gravyerinin en çok tüketildiği öğün olan kahvaltı sofrasına dilimlenerek servis edilebilir. Ancak dilimlenen peynirin bozulmaması ve kurumaması için dikkatle kapatılıp buzdolabında saklanmalıdır. 
  • Kahvaltıda yumurtaya rendelenerek ya da dilimlenerek pişirilebilir. 
  • Bol ve taze yeşillikli salatalara eklenerek tüketilebilir. 
  • Et yemekleri için sos yapımında kullanılabilir. Krema ile eritilerek sunuma hazırlanabilir. 
  • Makarnalar için çeşitli soslar yapımında kullanılabilir.
  • Börek ve poğaça yapımında kullanılabilir. 
  • Şarap yanında aperatif olarak tüketilebilir.
  • Yağ bakımından zengin bir peynir olduğu için kilo kontrolü uygulayanlar, peynirin yağsız kısımlarını tüketmeye dikkat etmelidir. 
  • Kolesterol sorunu olan kişiler için tüketim sınırı 2 dilimle korunmalıdır.
  • Aperatif olarak fondü yapımında kullanılabilir.  

Kars Gravyer Peynirinin Besin Değerleri Nelerdir?

Kars Gravyer Peyniri doğallığı ve lezzetiyle ön plana çıkan bir peynirdir, herhangi bir fabrikasyon işlemi uygulanmamaktadır; bu nedenle besin değeri oldukça yüksektir. İnek sütünden kaynaklanan zengin kalsiyumun yanı sıra yüksek karbonhidrat, protein, potasyum, sodyum, A vitamini ve demir içerir. Üretimi oldukça zahmetli olduğu için zamanla fabrikalarda da üretilmeye başlanmıştır. Fabrika üretimi olan kars gravyerinin besin değeri; tamamen el emeği olan Kars gravyerinin besin değerine oranla daha fakirdir. Bu nedenle alınırken doğal olup olmadığına dikkat edilmeli, eğer fabrikasyon üretimi olanı alınacaksa içerisindeki katkı maddelerinin ve besin değerlerinin incelenmesi önemlidir. 

Kars Gravyer Peyniri Faydaları Nelerdir?

Gravyer peyniri yaşayan bir peynir çeşididir. Peki bu içeriği zengin peynirin vücuda ne gibi yararları vardır: 

  • Gravyer peyniri, kalsiyum bakımından zengin bir ürün olduğu için ilerleyen yaşlarda nüks edebilen kemik erimesi riskini en aza indirir.
  • Çağın hastalığı olan, kanser hastalığına yakalananlar için enfeksiyon önleyici olarak kullanılabilir. 
  • Birçok süt ve süt ürünü gibi içeriğindeki kalsiyum sayesinde diş çürümesinin önüne geçip diş etlerini besler. 
  • Yüksek tansiyon hastalarının tüketmesi durumunda, tansiyonun düşmesi ve dengelenmesi yönünde etkili olur.
  • Kalsiyum mineral eksikliğinden kaynaklanan kas ve eklem ağrılarını dindirmek konusunda etkilidir. 
  • Çocukların gelişim çağında gerekli besin değerlerini karşılamak için mükemmel bir kaynaktır.
  • Mide sorunlarının ve sindirim sisteminde meydana gelen rahatsızlıkların tedavisinde etkilidir. 
  • Alzheimer hastalığını oluşma riskini düşürür, beyni besler.
  • İçeriğinde yer alan doğal ve dost bakteriler, protein parçalayan enzimlerle vücutta bulanan karaciğerin gerçekleştirdiği fonksiyonu tek başına gerçekleştirilebilmektedir. 

Kars Gravyer Peyniri Nasıl Muhafaza Edilir?

Doğallığı ve yapımındaki zahmetle öne çıkan Gravyer peynirini saklarken dikkat edilmesi gereken hususlar mevcuttur. Gravyer peyniri, diğer peynirler gibi buzlukta ya da derin dondurucuda saklanabilecek bir peynir türü değildir. Bu peyniri saklarken, serin ve sıcaklığı 5-10 derece civarında olmasına dikkat edilmelidir. Bir diğer saklama püf noktası ise, peynirin saklanacağı ortamın biraz rutubetli olmasıdır. 

Bunun için en uygun ortamlar kiler veya depo gibi yerler olacaktır. Buzdolabında saklamak için en uygun koşul ise, buzdolabının sebzelik bölmesidir. Bu peyniri açıkta bırakmak, peynirin hızla kuruyarak dış kabuğunda çatlaklar oluşmasına neden olur. Bu nedenle, açıkta bırakmamaya özen gösterilmelidir. Peynirin kendi aromasını kaybetmemesi için mümkün mertebe sudan uzak tutulmalıdır. 





 
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR